Měkké perníčky

U nás se stalo pečení perníčků každoročním zvykem i o Velikonocích. Je to doba, kdy mi děti nadšeně chtějí pomáhat – nejdříve s vybíráním vykrajovátek zobrazit na e-shopuve tvaru slepiček, kuřátek, zajíčků, a poté s vykrajováním tvarů. Letos jsem prvně vyzkoušela recept na měkké perníčky, který mám od mojí šikovné pernikářky. Peče krásné perníčky a prozradila mi na ně rodinný recept. Na blogu najdete pár receptů na perníčky, ale ve většině případů potřebují odležet. Tyto jsou ihned měkké.

Co budu potřebovat

Na těsto:
vejce4 vejce
vejce1 žloutek
cukr250 g moučkového cukru
med250 g medu
dýně1 lžíce perníkového koření   zobrazit na e-shopu
mascarpone2 lžíce meruňkové marmelády
moukacca 800 g hladké pšeničné mouky
jedlá soda20 g jedlé sody

Na polevu:
vejce1 bílek
cukr140 g moučkového cukru
citrónpár kapek citronové šťávy

Jak na to 

  1. Vejce, žloutek, cukr a med vyšlehám v míse do pěny. 
  2. Mleté perníkové koření a meruňkovou marmeládu zamíchám do směsi a postupně přidám ½ mouky, do které jsem předem přidala sodu. 
  3. Další část mouky vsypu na vál a zpracovávám ji s těstem, dokud se nevytvoří vláčné, téměř nelepivé těsto. Mouku zpracovávám do těsta po částech cca použiji 800-900 g. Pokud přidám málo mouky, tak tvary se špatně z těsta vykrajují a při pečení se těsto rozlije. Když přidám velké množství mouky, tak těsto je tužší a perníčky po upečení nebudou měkké. 
  4. Vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám do druhého dne v chladu.
  5. Předehřeji troubu na 160 °C, horkovzduch.
  6. Těsto rozdělím na polovinu a první část na pomoučeném vále rozválím na tloušťku 0,5 cm. 
  7. Z těsta vykrajuji tvary a pokládám je na pečící plech v dostatečném rozestupu. 
  8. Perníčky peču cca 5 minut do světle zlatavé barvy. Perníčky jsou na pohmat měkké, na plechu po vytažení dojdou.
  9. Perníčky nechám úplně vychladnout a uložím je do vzduchotěsné nádoby.
  10. Následující den perníčky zdobím bílkovou glazurou. Cukr několikrát proseji, přidám bílek a citronovou šťávu a pomocí vidličky směs třu, až vznikne hladká lesklá poleva, která pomalu z vidličky stéká. Dobrou hustotu polevy ověřím i tak, že když v polevě udělám rýhu, tak se nesteče hned dohromady. 
  11. Perníčky skladuji ve vzduchotěsné nádobě.

Doporučené produkty16