Recepty
Dýňová roláda s pekanovými ořechy
Na podzim jsme sklidili ze zahrady hodně dýní Hokaido s tím, že v zimě jistě přijde jejich čas. Dýně totiž vydrží skladování v suché místnosti s teplotou cca 15 °C celou zimu, a tak jsem je mohli zpracovávat postupně. Po Vánocích jsem si na dvě poslední dýně vzpomněla a dostala jsem chuť něco z dýně rychlého připravit. Dýňová roláda s vůní koření a našeho oblíbeného krému, který je lehký a rychlý, to celé do puntíku splňuje.
Základní kváskový chléb
Když jsme se odstěhovali z Brna na venkov, do malé vesnice, ještě jsem netušila, že budu odsouzená k pečení chleba. Znala jsem z dětství, že jako malé dítě o prázdninách u babičky jsme chodili pro objednaný chléb do další vesnice. Jak jsme zapomněli chléb objednat, zbyly na nás jen rohlíky. Myslela jsem si, že ty roky už jsou dávno pryč a chleba na objednávku už nikde není. V naší vesnici se chléb musí objednávat i dnes. Začala jsem si proto péct chléb sama.
Žitný kvásek – základ pro chleba a jiné pečivo
Kváskový chléb se pekl už před více jak šesti tisíci lety ve starém Egyptě, kdy kvas vznikl zcela náhodou. Mouka s vodou a solí, základ nekynutého chleba (chlebových placek) se nechala na slunci, a když tuto směs za pár dnů objevili, těsto bylo plné vzduchových bublinek a chleba byl po upečení lehký s měkkou střídkou.
Pro kvásek je typická nakyslá vůně a chuť. Kváskový chléb vydrží podstatně delší dobu, než chléb z droždí, je zdravější a chutnější. Výhoda pečení kváskového chleba je i ta, že kvas máte vždy po ruce a můžete kdykoliv upéct svůj vlastní chléb a nemusíte pro droždí do obchodu.
Dětské ovesné sušenky s medem a ořechy
Už delší dobu jsem chtěla upéct sušenky, které by byly “zdravé”, hezké a dobré. Aby zachutnaly hlavně dětem. Upéct si tyto sušenky zvládne úplně každý a můžete do výroby zapojit i děti. Protože sušenky jsou slazené pouze medem a obsahují více ořechů, tak je bez výčitek můžete dopřát i menším dětem.
Kokosové sušenky na špejli plněné čokoládou
Blížil se dětský den a chtěla jsem pro děti připravit něco speciálního - sušenky s mléčnou čokoládou uvnitř. Kokosové těsto jsem ozdobila razítkem s liškou a děti byly nadšené. Skryté překvapení v podobě čokolády potěšilo nejen je, ale i mě. Abychom si společně užily přípravu, nechala jsem děti razítkovat těsto. Tyto lízátkové sušenky můžete klidně zařadit i na dětskou oslavu - budou velkým hitem!
Marcipánové sušenky
Křehké sušenky s chutí marcipánu, jsou dalším skvělým receptem, kde jsem využila embosovaný váleček. Vzor na sušenkách krásně vynikl a sušenky se staly krásnými i na oko. Marcipán sušenky rozvoněl a příjemně osladil. Cukru jsem do těsta nakonec přidala jen malé množství a úplně to stačilo.
Když se sušenky z trouby rozvoněly, tak to byla dobrá známka upečení. Po okrajích zlatavé a uprostřed světlejšího odstínu. Marcipánové sušenky zachutnají hlavně dětem a ne jen pro jejich jedinečný vzhled, ale také marcipán, který milují. Možná jim sušenky připomenou známé piškoty. Vytvořte s dětmi, nebo pro děti, křupavé a originální sušenky k čaji.
Měkké perníčky
U nás se stalo pečení perníčků každoročním zvykem i o Velikonocích. Je to doba, kdy mi děti nadšeně chtějí pomáhat – nejdříve s vybíráním vykrajovátek zobrazit na e-shopuve tvaru slepiček, kuřátek, zajíčků, a poté s vykrajováním tvarů. Letos jsem prvně vyzkoušela recept na měkké perníčky, který mám od mojí šikovné pernikářky. Peče krásné perníčky a prozradila mi na ně rodinný recept. Na blogu najdete pár receptů na perníčky, ale ve většině případů potřebují odležet. Tyto jsou ihned měkké.
Perníčky
Mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví patří perníčky. Jako každé dítě i já jsem perníčky měla moc ráda, ale u nás v rodině je nikdo nepekl. Naopak v manželově rodině o vánocích nesměly chybět. Jak se nám narodila dcera, dostala jsem za úkol upéct perníčky. Upekla jsem je podle rodinného receptu, které manžel má rád od dětství a zachutnaly dcerce natolik, že je musím péct pravidelně. Toto je recept na tradiční perníčky, které potřebují odležet (nejsou ihned měkké).
Rakvičky se šlehačkou
Jako malá jsem v cukrárně milovala rakvičky. Byly opravdu křehké a rozplývaly se na jazyku. Bohužel dnes se i z ekonomických důvodů do rakviček přidává příliš mouky, výsledkem čehož jsou rakvičky příliš hutné. Najít cukrárnu, kde mají rakvičky stále takové, na jaké jsem byla zvyklá, není snadné. Proto jsem se rozhodla, že si rakvičky začnu dělat sama – a to i přes svoje přesvědčení, že půjde o pracnou záležitost. Vůbec ne, je to snadné!
Halloweenské kakaové sušenky
Když jsem testovala různá těsta na sušenky, která by byla vhodná pro embosování válečkem, moc mi zachutnaly kakaové sušenky. Nakonec se ukázalo, že na těchto sušenkách tolik nevynikne embosovaný vzor, a tak jsem se rozhodla udělat na ně Halloweenský recept a ozdobit je trochu jinak. Můžete je samozřejmě péct po celý rok, protože se báječně hodí na stůl k čaji, nebo kávě. Sušenky jsou upečené rychle a navíc dlouho vydrží – můžete je mít v zásobě pro nečekané hosty.