Pro chléb a jiné pečivo
Pro pečení domácího slaného pečiva rozhodně doporučujeme naši výběrovou směs chlebového koření. Toto koření můžete použít nejen na chleba, ale na libovolné slané pečivo, které chcete rozvonět. Základem je na hrubo drcený kmín z Českomoravské vrchoviny. Ten si mimochodem můžete pořídit i samotný.
Černucha
Chlebové koření
Články a recepty
Základní kváskový chléb
Když jsme se odstěhovali z Brna na venkov, do malé vesnice, ještě jsem netušila, že budu odsouzená k pečení chleba. Znala jsem z dětství, že jako malé dítě o prázdninách u babičky jsme chodili pro objednaný chléb do další vesnice. Jak jsme zapomněli chléb objednat, zbyly na nás jen rohlíky. Myslela jsem si, že ty roky už jsou dávno pryč a chleba na objednávku už nikde není. V naší vesnici se chléb musí objednávat i dnes. Začala jsem si proto péct chléb sama.
Žitný kvásek – základ pro chleba a jiné pečivo
Kváskový chléb se pekl už před více jak šesti tisíci lety ve starém Egyptě, kdy kvas vznikl zcela náhodou. Mouka s vodou a solí, základ nekynutého chleba (chlebových placek) se nechala na slunci, a když tuto směs za pár dnů objevili, těsto bylo plné vzduchových bublinek a chleba byl po upečení lehký s měkkou střídkou.
Pro kvásek je typická nakyslá vůně a chuť. Kváskový chléb vydrží podstatně delší dobu, než chléb z droždí, je zdravější a chutnější. Výhoda pečení kváskového chleba je i ta, že kvas máte vždy po ruce a můžete kdykoliv upéct svůj vlastní chléb a nemusíte pro droždí do obchodu.