Dětské ovesné sušenky s medem a ořechy

Už delší dobu jsem chtěla upéct sušenky, které by byly “zdravé”, hezké a dobré. Aby zachutnaly hlavně dětem, které můžete zapojit i do jejich výroby. Protože sušenky jsou slazené pouze medem a obsahují více ořechů, tak je bez výčitek můžete dopřát i menším dětem.

Výsledné těsto se vám možná bude zdát trochu tužší. Pokud jste přidali tekutý kvalitní med, neměli byste mít při výrobě sušenek žádný problém. Těsto je ideální na použití embosovaného válečku nebo razítka, protože se sušenky při pečení nenafukují a vyniká tak embosování.

Co budu potřebovat

mandle50 g loupaných mandlí
ovesné vločky50 g ovesných vloček
kokos30 g sušeného kokosu
špaldová / celozrnná mouka20 g hladké špaldové / celozrnné mouky
mouka50 g hladké pšeničné mouky 
med80 g medu

Jak na to

  1. Mandle, vločky, kokos dám do mixéru a vše dobře najemno rozemelu. 
  2. Ke směsi přidám mouky a mixuji pár sekund, aby se směs důkladně promíchala.
  3. Sypkou směs dám do mísy a přidám k ní tekutý med. Pokud med nemám úplně tekutý, tak ho nechám ve vodní lázni rozpustit. 
  4. Směs promíchávám rukama, až mi vznikne těsto. Pokud je těsto stále rozadá, přidám postupně několik lžic vody.
  5. Rozehřeji troubu na 190 °C.
  6. Vypracované těsto ihned na pomoučeném vále rozválím na cca 0,8 silný plát, který popráším moukou.
  7. Pomocí razítka na sušenky otisknu do těsta vzor (na razítko více zatlačím) a následně vykrajovátkem vykrojím budoucí sušenku. Z těsta budu mít asi 15 sušenek. 
  8. Vykrojené tvary přenesu na pečící plech a vložím do rozehřáté trouby na 5 minut. Jakmile sušenky začnou po okraji zlátnout, plech z trouby vyndám a sušenky nechám na plechu vychladnout.
  9. Sušenky skladuji 1-2 dny v neuzavřené doze, aby změkly. 

Doporučené produkty16