Marcipánové sušenky
Křehké sušenky s chutí marcipánu, jsou dalším skvělým receptem, kde jsem využila embosovaný váleček. Vzor na sušenkách krásně vynikl a sušenky se staly krásnými i na oko. Marcipán sušenky rozvoněl a příjemně osladil. Cukru jsem do těsta nakonec přidala jen malé množství a úplně to stačilo.
Když se sušenky z trouby rozvoněly, tak to byla dobrá známka upečení. Po okrajích zlatavé a uprostřed světlejšího odstínu. Marcipánové sušenky zachutnají hlavně dětem a ne jen pro jejich jedinečný vzhled, ale také marcipán, který milují. Možná jim sušenky připomenou známé piškoty. Vytvořte s dětmi, nebo pro děti, křupavé a originální sušenky k čaji.
Co budu potřebovat
90 g změklého másla
45 g moučkového cukru
2 žloutky
100 g marcipánu
160 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
vanilkový lusk
Jak na to
- Máslo, cukr a žloutky dám do mísy robotu a pomocí třecí metly nechám vše šlehat pár minut.
- Marcipán nakrájím na kousky a přidám je k utřeným ingrediencím.
- Vanilku rozříznu a zrníčka na špičku nože přidám do těsta a stále nechám těsto šlehat.
- Do světlé pěny přidám mouku se škrobem a vypracuji v robotu hladké vláčné těsto.
- Vypracované těsto vytvaruji do koule a zabalím do potravinářské folie.
- Těsto nechám v lednici 30 minut odležet.
- Odleželé těsto rozválím na pomoučeném vále na tloušťku min. 0,5 cm.
- Těsto pomoučním a pomocí embosovaného válečku otisknu do těsta požadovaný vzor.
- Kulatým vykrajovátkem vykrojím z těsta sušenky a přenesu je v dostatečném rozestupu na plech s pečícím papírem.
- Předehřeji troubu na 190 °C a plech se sušenkami dám mezitím na 15 minut do lednice, aby vzor zůstal i po upečení výrazný.
- Do rozehřáté trouby vložím plech a sušenky peču cca 5 minut. Jak po okrajích sušenky zezlátnou, plech vyndám a sušenky nechám na plechu tzv. dojít.
- Po vychladnutí sušenky podávám, nebo uložím do vzduchotěsné nádoby, ve které vydrží pár týdnů.
Diskuse