Vážení zákaznící, z důvodu dovolené budou objednávky expedovány až od 25. června 2024. Jako poděkování za vaši trpělivost vám ke každé objednávce přidáme dárek. Dárek si můžete vybrat v košíku. Děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásné léto!

Dýňová roláda s pekanovými ořechy

Na podzim jsme sklidili ze zahrady hodně dýní Hokaido s tím, že v zimě jistě přijde jejich čas. Dýně totiž vydrží skladování v suché místnosti s teplotou cca 15 °C celou zimu, a tak jsem je mohli zpracovávat postupně. Po Vánocích jsem si na dvě poslední dýně vzpomněla a dostala jsem chuť něco z dýně rychlého připravit. Dýňová roláda s vůní koření a našeho oblíbeného krému, který je lehký a rychlý, to celé do puntíku splňuje.

Co budu potřebovat

Na těsto:
vejce3 vejce
cukr150 g moučkového cukru
dýně120 g dýně Hokaido ( očištěné kousky)
mouka120 g hladké mouky
pekanový ořech40 g pekanových ořechů
kypřící prášek1 lžičku prášku do pečiva
směs koření   dýňové koření
sůl¼ lžičky soli

Na náplň:
mascarpone250 g mascarpone 
smetana250 ml smetany ke šlehání 33 %
cukr2 lžíce moučkového cukru
vanilkový extrakt1 lžíce vanilkového extraktu

Na dozdobení:
pekanový ořechpár pekanových ořechů
krémzbylý krém

Příprava korpusu

  1. Dýni očistím a nakrájím na malé kousky, které dám do hrnce s vodou a vařím do změknutí.
  2. Část vody z uvařené dýně sliju a dýni rozmixuji na hladké pyré. Nechám vychladnout.
  3. Předehřeji troubu na 180 °C.
  4. Vejce pokojové teploty, cukr a vychladlé dýňové pyré dám do mísy robotu a pomocí metly šlehám ingredience do spojení.
  5. Do mouky zamíchám kypřící prášek, koření, sůl a mleté ořechy.
  6. Mouku vsypu k tekutým ingrediencím a krátce robotem nechám všechny ingredience spojit v hladké lité těsto.
  7. Pečící plech o rozměru cca 40 x 25 cm vyložím pečícím papírem a těsto na něj vliji, povrch uhladím.
  8. Korpus rolády peču cca 10 minut. Pokud se mi těsto nelepí na špejli, plát je upečený.
  9. Utěrku popráším moučkovým cukrem a horkou roládu na ni překlopím.
  10. Ihned pečící papír z vrchu odstraním a plát z kratší strany s utěrkou sroluji v roládu. Nechám vychladnout.

Příprava krému a kompletování

  1. Mascarpone a smetanu pokojové teploty vyšlehám v hladký tuhý krém.
  2. Do krému přidám vanilkový extrakt, cukr a znovu krátce vyšlehám.
  3. Vychladký a srolovaný plát těsta opatrně rozmotám a rovnoměrně potřu krémem ( trochu krému si nechám na zdobení)
  4. Korpus s krémem znovu zavinu, přenesu na tác, aby byl spoj dole.
  5. Zbylý krém si dám do cukrářského sáčku se zdobičkou a roládu krémem ozdobím dle fantazie.
  6. Nakonec ještě ozdobím pekanovými ořechy.
  7. Roládu nechám v lednici min. 2 hodinu chladit, poté ji krájím na 2 cm kousky a podávám.