Pekáč na chléb s víkem - keramická forma na pečení
Pekáč na chléb s víkem - keramická forma na pečení
Jedinečná ručně dělaná keramická forma. Více
Výrobce: Keramika ESKód produktu: PEK01 Doprava a platba
Jedinečná ručně dělaná keramická forma. Více
Výrobce: Keramika ESKód produktu: PEK01 Doprava a platba
Pekáč na chléb s víkem - keramická forma na pečení
Jedinečná ruční kusová výroba z Valašska. Formy jsou vyráběny tradiční technikou ručního vytláčení na sádrová (či hliněná) "kopyta". Jako předloha a inspirace pro formy této keramičky slouží často výrobky hrnčířů z předešlých století.
Formu lze mýt v myčce na nádobí.
Certifikováno pro styk s potravinami.
Rozměr formy: 28 x 20 cm, výška 13 cm,

Žitný kvásek – základ pro chleba a jiné pečivo
Kváskový chléb se pekl už před více jak šesti tisíci lety ve starém Egyptě, kdy kvas vznikl zcela náhodou. Mouka s vodou a solí, základ nekynutého chleba (chlebových placek) se nechala na slunci, a když tuto směs za pár dnů objevili, těsto bylo plné vzduchových bublinek a chleba byl po upečení lehký s měkkou střídkou.
Pro kvásek je typická nakyslá vůně a chuť. Kváskový chléb vydrží podstatně delší dobu, než chléb z droždí, je zdravější a chutnější. Výhoda pečení kváskového chleba je i ta, že kvas máte vždy po ruce a můžete kdykoliv upéct svůj vlastní chléb a nemusíte pro droždí do obchodu.

Základní kváskový chléb
Když jsme se odstěhovali z Brna na venkov, do malé vesnice, ještě jsem netušila, že budu odsouzená k pečení chleba. Znala jsem z dětství, že jako malé dítě o prázdninách u babičky jsme chodili pro objednaný chléb do další vesnice. Jak jsme zapomněli chléb objednat, zbyly na nás jen rohlíky. Myslela jsem si, že ty roky už jsou dávno pryč a chleba na objednávku už nikde není. V naší vesnici se chléb musí objednávat i dnes. Začala jsem si proto péct chléb sama.