Pedigová ošatka 800g
Pedigová ošatka 800g
Ručně pletená ošatka z naší dílny pro kynutí chleba, nebo servírování pečiva. Více
Výrobce: Sladká vanilkaKód produktu: PEDOSAT800 Doprava a platba
Ručně pletená ošatka z naší dílny pro kynutí chleba, nebo servírování pečiva. Více
Výrobce: Sladká vanilkaKód produktu: PEDOSAT800 Doprava a platba
Pedigová ošatka - 800 g
Pro upečení domácího chleba nebo k servírování pečiva poslouží ošatka z naší dílny, která je ručně pletená z pedigu, nebo-li ratanového proutí. V ošatce těsto na chléb dobře nakyne, vytvoří se přírodní reliéf po ratanu. Následně zbývá vyklopit nakynutý bochník těsta z ošatky a upéct ve voňavý chléb. Protože jsou ošatky ručně pletené, je každá originální a rozměry se mohou nepatrně lišit. Ošatka je ošetřena přírodním včelím voskem, aby si zachovala ty nejlepší vlastnosti, zpevnila se a dostala medovou vůni.
Vlastnosti
Zhotoveno z přírodních materiálů.
Ošatka je určena pro upečení cca 800 g bochníku, na chléb je použito 400 g mouky..
Rozměr: 210-220mm x 90mm
Použití
Před vložením těsta do ošatky je nutno ošatku vysypat žitnou moukou nebo škrobem.
Po vykynutí vyklopte vytvarované těsto na plech. Ošatka slouží pouze na kynutí, ne pečení.
Po použití je potřeba nechat ošatku na vzdušném místě vyschnout, popř ji dát na pár minut proschnout do trouby max. 50 °C.
Přebytečnou mouku z ošatky odstaňte vykartáčováním nebo vyklepnutím.
Ošatku skladujte na suchém místě.
Základní kváskový chléb
Když jsme se odstěhovali z Brna na venkov, do malé vesnice, ještě jsem netušila, že budu odsouzená k pečení chleba. Znala jsem z dětství, že jako malé dítě o prázdninách u babičky jsme chodili pro objednaný chléb do další vesnice. Jak jsme zapomněli chléb objednat, zbyly na nás jen rohlíky. Myslela jsem si, že ty roky už jsou dávno pryč a chleba na objednávku už nikde není. V naší vesnici se chléb musí objednávat i dnes. Začala jsem si proto péct chléb sama.
Žitný kvásek – základ pro chleba a jiné pečivo
Kváskový chléb se pekl už před více jak šesti tisíci lety ve starém Egyptě, kdy kvas vznikl zcela náhodou. Mouka s vodou a solí, základ nekynutého chleba (chlebových placek) se nechala na slunci, a když tuto směs za pár dnů objevili, těsto bylo plné vzduchových bublinek a chleba byl po upečení lehký s měkkou střídkou.
Pro kvásek je typická nakyslá vůně a chuť. Kváskový chléb vydrží podstatně delší dobu, než chléb z droždí, je zdravější a chutnější. Výhoda pečení kváskového chleba je i ta, že kvas máte vždy po ruce a můžete kdykoliv upéct svůj vlastní chléb a nemusíte pro droždí do obchodu.