Ošatka pedigová oválná s plachetkou (pro chléb do 1000g)
Pedigová ošatka na chléb s plachetkou - oválná (pro chléb 1000 g)
Pedigové ošatky jsou vyráběny z přírodního materiálu ratan, který roste v oblastech Asie. Pedig je porovitý materiál a díky tomu se k těstu dostane vzduch a bochník lépe kyne. Pedigová ošatka hlavně slouží k vykynutí těsta a zanechání jeho tvaru s vroubky. Před pečením tedy jedy potřeba těsto z ošatky vyklopit na sázecí lopatu či plech. Ošatka má vícero využití. Můžete v ní servírovat pečivo, skladovat ovoce, nebo použít k dekoraci.
Součástí pedigové ošatky je látková plachetka, která vám poslouží k zakrytí a lepšímu kynutí těsta v ošatce.
V názvu ošatky je vždy uvedeno pro jak velký upečený bochník chleba je ošatka určena.
- Malé chleby do 500 g
- Střední chleby do 750 g
- Větší chleby do 1000 g
- Velké chleby do 1500 g
Pedigová ošatka je určena jen pro kynutí chlebového těsta. Není určena do trouby!
Jak se o ošatku starat?Než do ošatky vložíte těsto, tak ji z vnitřní strany poprašte moukou, nebo bramborovým škrobem. Po vykynutí a vyklopení těsta nechte ošatku volně na teplejším místě uschnout. K vysušení ošatky můžete použít i zbývající teplo z trouby po pečení max 100 °C. Zbývající mouku, nebo zbytky těsta v ošatce zbavte pomocí kartáče a vyklepněte. Suché formy můžete skladovat pro úsporu místa na sobě.
K ošatce si můžete pořídit i kartáč na čištění ošatky od zbylé mouky.
Pro odstranění přebytečné mouky před pečením nebo potření chleba vodou pro lesklou kůrku vám dobře poslouží kartáč s jemnějšími štětinami.
Rozměr: 30x14x7, pro chléb cca 1000 g
Hashtagy: #pecemchleba
Recepty z mého blogu![]() | ![]() | ![]() |
Základní kmínový chléb | Bramborový chléb s fenyklem | Chléb se syrovou bramborou |
