Ošatka celulózová oválná s rýhovaným vzorem (pro chléb do 750 g)
Celulózová ošatka na chléb - oválná s rýhovaným vzorem (pro chléb 750g)
Celulózové ošatky se vyrábí z čerstvého smrkového dřeva, které pochází z udržitelného lesního hospodářství. Výroba ošatek prochází zcela přírodní ekologickou cestou, bez chemických přísad. Smrkové dřevo se za pomocí vody a rotujících kamenných válců změní na molekuly celulózy, které jsou vtláčeny do lisovacího stroje na jednotlivé formy. Pod silným tlakem je vytlačována z dužiny celulózy voda a následně je hmota lisována a sušena na budoucí chlebovou ošatku.
Proč používat celulózovou ošatku?- ošatka je z biologického rozložitelného materiálu a tím ekologická
- ošatka pohlcuje dobře vlhkost a teplo, tím těsto lépe kyne
- ošatka nemá drážky, v kterých by se usazovala mouka a tím se dobře čistí
- ošatka je lehká, dobře se z ní nakynutý bochník vyklápí
V názvu ošatky je vždy uvedeno pro jak velký upečený bochník chleba je ošatka určena.
- Malé chleby do 500 g
- Střední chleby do 750 g
- Větší chleby do 1000 g
- Velké chleby do 1500 g
Celulózová ošatka je určena jen pro kynutí chlebového těsta. Není určena do trouby!
Jak se o ošatku starat?Než do ošatky vložíte těsto, tak ji z vnitřní strany poprašte moukou, nebo bramborovým škrobem. Po vykynutí a vyklopení těsta nechte ošatku volně na teplejším místě uschnout. K vysušení ošatky můžete použít i zbývající teplo z trouby po pečení max 100 °C. Zbývající mouku, nebo zbytky těsta v ošatce zbavte pomocí kartáče a vyklepněte. Suché formy můžete skladovat pro úsporu místa na sobě.
K ošatce si můžete pořídit i kartáč na čištění ošatky od zbylé mouky.
Pro odstranění přebytečné mouky před pečením nebo potření chleba vodou pro lesklou kůrku vám dobře poslouží kartáč s jemnějšími štětinami.
Rozměr: 23x14,5x8 cm, pro chléb cca 750 g
Hashtagy: #pecemchleba
Recepty z mého blogu![]() | ![]() | ![]() |
Základní kmínový chléb | Bramborový chléb s fenyklem | Chléb se syrovou bramborou |
