Perníčky

Mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví patří perníčky. Jako každé dítě i já jsem perníčky měla moc ráda, ale u nás v rodině je nikdo nepekl. Naopak v manželově rodině o vánocích nesměly chybět. Jak se nám narodila dcera, dostala jsem za úkol upéct perníčky. Upekla jsem je podle rodinného receptu, které manžel má rád od dětství a zachutnaly dcerce natolik, že je musím péct pravidelně. Toto je recept na tradiční perníčky, které potřebují odležet (nejsou ihned měkké).
Co budu potřebovat (asi 100ks perníčků)
Na těsto:
450 g moučkového cukru
3 vejce
4 a půl lžíce rozpuštěného másla
12 lžic medu
3 lžíce rumu
900 g hladké mouky
6 g jedlé sody
lžíci perníkového koření
nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu
30 g kakaa
vejce na potření
Na polevu:
1 bílek
140 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
Jak na to
- Vejce si dám předem na linku, aby měly pokojovou teplotu. Cukr s vejci a rozpuštěným máslem si vyšlehám v robotu. Ke směsi přidám med, rum a dál nechám krátce robot šlehat. Do mouky přisypu sodu a na jemno rozdrcené všechno koření. Dále nastrouhám na jemno citronovou kůru a spolu s kakaem ji přidám k sypké směsi. Nástavec na robotu si přendám na hák pro hnětení těsta a sypkou směs vsypu do tekuté. Nechám robot vypracovat v těsto, které se nelepí a je tužší. Hnětení trvá asi 15 minut. Nejdříve se utvoří z těsta drobenka, ale po chvíli se začnou ingredience více spojovat a tvořit těsto. Jestli se ingredience nechtějí spojit v těsto, přidám více medu, nebo másla.
- Dobře vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici do druhého, nebo ideálně třetího dne. Těsto z lednice nechám na lince trochu změknout.
- Troubu předehřeji na 160 °C.
- Kousek těsta si ukrojím a vyválím na 0,5 cm silný plát. Vykrajovátky si vykrojím různé tvary a přenesu je na plech s pečícím papírem.
- Peču kolem 10 minut každý plech s perníčky. Jak perníček začne v troubě být tvrdší, plech vyndám a ihned potřu každý perníček rozšlehaným vajíčkem.
- Perníčky nechám vychladnout a poté ukládám do krabice a dám do chladu. Po pár dnech začnou perníčky měknout. Po týdnu začínají být perníčky měkké, doporučuji však péct se 14 denním předstihem.
- Perníčky zdobím, až další dny po upečení, jinak by poleva mohla popraskat. Bílek s dobře prosetým cukrem šlehám na nejvyšší stupeň v robotu asi 10 minut. Přidám pár kapek citronové šťávy pro chuť.
- Poleva je hladká a nestéká. Polevou plním cukrářský sáček s úzkou špičkou na zdobení perníčků.
Tip
Namíchali jsme pro vás tu nejkvalitnější směs koření na perníčky,která je k dostání zde.
Diskuse